Pe raza comunei Motoșeni funcționează un număr de 9 școli și 6 grădinițe însă cea mai importantă și cea mai veche este Școala gimnazială „Gheroghe Nechita” Motoșeni.
În anul școlar 2014-2015 au fost înscriși în total un număr de 343 elevi atât la ciclul primar cât și gimnazial. La grădiniță au fost înscriși un număr total de 92 elevi.
În ultima perioadă s-au desfășurat mai multe proiecte cu implicarea elevilor scolii, precum:

Proiect cu biblioteca școlară

Proiect noi și stradă

În țara lui Andrei

Listă școli

  • Școala gimnaziala „Gheorghe Nechita” – Motoșeni
  • Școala gimnaziala Cociu
  • Școala gimnaziala Fântânele
  • Școala gimnaziala Șendrești
  • Școala primara Tepoaia
  • Școala primara Poiana
  • Școala primara Cornățelu
  • Școala primara Chetreni
  • Școala primara Rotăria

Listă grădinițe

  • Grădinița Motoșeni
  • Grădinița Poiana + Chetreni
  • Grădinița Gura Crăiești + Cornățelu
  • Grădinița Fundătura
  • Grădinița Fântânele

Școala gimnazială „Gheroghe Nechita” Motoșeni

Date despre începuturile învățământului în școala în care funcționăm astăzi am aflat din „Cartea școlii”, document ce se află în Arhiva școlii și de la primul director al acestei școli profesorul Miron Vasile.
În satul Motoșeni în anii 1959-1960 exista o școală cu o singură sală de clasă. Școala elementară de 7 clase a funcționat până în anul 1962 în localuri închiriate de la persoane private.
Pe “loturile”-proprietăți ale unor săteni s-a început, în anul 1961, construcția unui local de școală generală. Construcția s-a terminat în anul următor, dar la 14 septembrie 1962 când se deschidea noul an școlar încă se mai lucra la interioare. În câteva săptămâni cu ajutorul populației și a Primăriei s-au bătut dușumelele. Tot în decursul anului școlar 1962, Inspectoratul școlar Adjud, unde era arondată Școala Motoșeni, a dotat școala cu mobilier nou din lemn.
Trebuie menționat că toată construcția școlii a fost realizată din contribuția bănească a oamenilor din sat, așa zisă “autoimpunere”, dar și cu sprijinul meseriașilor locali.
La terminarea  construcției, școala dispunea de: 4 săli de clasă, o sală cu destinația de laborator, cancelarie, secretariat, depozit de materiale.
Școala elementară de 7 clase figurează în documente până în anul școlar 1964-1965 când apar primii absolvenți de 8 clase gimnaziale. Școala își schimbă denumirea în Școală cu clasele I-VIII.
Populația școlară venea din satele: Motoșeni, Țepoaia, Cornățel( Mohorîți), Fundătura Țepoii, Praja. Astfel se explică faptul că în anul școlar 1960– 1961 sunt menționate două clase paralele de clasa a V-a.
Școala a fost conectată la rețeaua de curent electric în anul 1970, iar în anii 1971-1972 construcția școlii s-a extins cu încă două săli de clasă cu destinația de atelier. Sălile de clasă s-au construit tot la fel cu sprijinul comunității locale, Primărie și voluntari( elevi plecați la licee, studenți etc.) În școală funcționează începând cu anul 1971 clasele primare, gimnaziul și clasa a-IX .   În anul 1984 -1985 se înființează o bibliotecă școlară cu un număr de 6 155 de volume.
În primii ani ,de funcționare a cursurilor în localul propriu al școlii, nu erau cadre didactice calificate pe discipline de învățământ. Învățătorii calificați ca Mihăilescu Gheorghe, Miron Vasile, Nechita Gheorghe, Nechita Elena ,Miron Eugenia predau și la gimnaziu.
Astăzi numele școlii este –Școala “Gh. Nechita” Motoșeni- în semn de cinstire a memoriei fostului elev al școlii  Gheorghe Nechita (Dorel) mort în Revoluția din decembrie 1989.

Biblioteca comunală

Aici se regăsesc peste 13.000 de titluri. Momentan funcționează în sediul primăriei Motoșeni

Sari la conținut